Wat doet een Taxateur in Zwolle?
08 februari 2024 

Wat doet een Taxateur in Zwolle?

Een huis kopen is een grote stap en het is belangrijk om de waarde van het huis nauwkeurig te bepalen voordat je een bod doet. Dit is waar een taxateur van pas komt. Maar de werkelijkheid is anders. Je ziet een leuk huis, doet een bod en sluit een deal. Tenminste als je dat is gegund in deze tijd. Vaak zijn er ook andere kapers op de kust en voor je het weet heb je teveel overboden, waardoor het opeens wat minder leuk is dan je in eerste instantie dacht, maar dat terzijde. In dit artikel leg ik je uit wat een taxateur doet.

Wat is een taxateur?

Een taxateur is een onafhankelijke expert die de waarde van een vastgoedobject, zoals een huis, bepaalt. Zij gebruiken hun kennis en ervaring om objectief en nauwkeurig de marktwaarde van een woning te schatten. Een taxateur kan worden ingeschakeld door verschillende partijen, waaronder kopers en verkopers, maar ook voor verbouwing(en) en oversluiten van de hypotheek.

Waarom heb je een taxateur nodig?

Het inschakelen van een taxateur is belangrijk bij het kopen van een huis om meerdere redenen, laten we die eens op een rij zetten.

Objectieve waardebepaling

Een taxateur biedt een objectieve kijk op de waarde van een huis. In tegenstelling tot een verkopend makelaar, die er belang bij heeft om een zo hoog mogelijke prijs te realiseren, is een taxateur onpartijdig en baseert zijn of haar waardebepaling op feitelijke gegevens en marktinformatie.

Financiële bescherming (als koper)

Een taxatie is vaak vereist door hypotheekverstrekkers om de financiële risico's te minimaliseren. Een taxateur zorgt ervoor dat de marktwaarde van het huis wordt bepaald ongeacht het bedrag wat je wilt lenen. De bank bepaalt op basis van verschillende gegevens zoals inkomen welk bedrag je maximaal kunt lenen en welke maandtermijn daarbij hoort.

Onderhandelingspositie versterken (als verkoper)

Met behulp van een taxatierapport kun je je onderhandelingspositie als verkoper versterken. Wanneer je de woning laat taxeren voordat deze in verkoop komt kun je potentiële kopers wijzen op het taxatierapport. Dit komt overigens maar zelden voor omdat de verkoopmakelaar een gratis waardebepaling afgeeft en adviseert over de prijs.

Wat doet een taxateur tijdens een taxatie?

Een taxatie bestaat uit verschillende stappen, inclusief een bezoek aan het huis. Tijdens het bezoek inspecteert de taxateur het pand grondig om relevante informatie te verzamelen. Hierbij wordt gelet op factoren zoals de staat van onderhoud, de grootte van de woning, de ligging en de aanwezige voorzieningen. Tegenwoordig is verduurzamen ook een hot item wat voor een steeds groter deel meeweegt in het vaststellen van de waarde van een huis.

Naast het inspecteren van de woning, verzamelt de taxateur ook informatie over vergelijkbare huizen in de buurt die recentelijk zijn verkocht. Deze gegevens worden gebruikt om een goed beeld te krijgen van de huidige marktwaarde van het huis dat getaxeerd wordt.

Vervolgens analyseert de taxateur alle verzamelde informatie en berekent hij of zij de marktwaarde van het huis. Het eindresultaat wordt vastgelegd in een taxatierapport, waarin alle bevindingen en conclusies worden beschreven.

Door wie wordt de taxateur gecontroleerd?

Nadat de taxatie door de taxateur is opgemaakt volgt gereedmelden bij het NWWI. Dit is een onafhankelijk orgaan die de taxatierapporten, maar ook de taxateur. Daarnaast is een gecertificeerde taxateur ingeschreven bij het NRVT. Dit taxatieregister heeft eveneens een controlerende taak om de kwaliteit van taxateurs te waarborgen.

Hoe vind je een goede taxateur?

Dat is niet zo moeilijk, ik ben zelf register taxateur en kan snel en accuraat een NWWI gevalideerd taxatierapport voor je verzorgen. Ik taxeer al sinds 2010 woningen in Zwolle en er is geen plek waar ik niet ben geweest.

Wat kost een taxateur in Zwolle?

Direct Gratis Offerte voor een Taxatie in Zwolle Aanvragen

De tarieven van taxateurs lopen nogal uiteen en hier zit ook een gevaar aan. Ik neem aan dat je een onafhankelijk en betrouwbaar taxatierapport wilt ontvangen. Voor de consument lijkt er geen verschil tussen taxateurs te zijn en de goedkoopste taxateur past iedereen. Maar wanneer de verschillen tussen taxateurs in prijs zo groot zijn is het slim je af te vragen wat je daarvoor krijgt. Dit is het spanningsveld waar makelaars en taxateurs zich in begeven. Wil je een eerlijk en onafhankelijk taxatierapport in Zwolle? Vraag dan een Gratis Offerte bij ons aan zodat je zelf kunt bepalen of Alcatax bij je past.

Doel van de taxatie

Na je aanvraag nemen we contact op om het doel van de taxatie te bepalen. Dit kan bijvoorbeeld een taxatierapport voor aankoop, verkoop, verbouwing of oversluiting van de hypotheek zijn. Ook kunnen er andere redenen zijn waarom je een taxatierapport nodig hebt zoals bij het erven van een woning of een scheiding. Samen bepalen we het doel van de taxatie en geven we een offerte af van het bijpassende taxatietarief. Ben je hiermee akkoord? Dan gaan we aan de slag! Past onze dienstverlening niet bij je doel? Dan kunnen we misschien een taxateur aanbevelen die wel aan je doel voldoet.

Veel gestelde vragen

Hoelang duurt een het bezoek van een taxateur?

De duur van een taxatie kan variëren, afhankelijk van de grootte en complexiteit van het huis. Over het algemeen duurt een taxatiebezoek maximaal een uur, de taxateur werkt het taxatierapport verder op kantoor uit.

Moet ik aanwezig zijn tijdens de taxatie?

Bij een huis kopen is de koper meestal niet bij de taxatie aanwezig, maar laat de verkoper of diens makelaar de woning zien. Wanneer je als verkoper of eigenaar een taxatie uit laat voeren ben jij of iemand anders van de familieleden er bij om de taxateur rond te leiden.

Tot slot

Een taxateur speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de marktwaarde van een huis. In de meeste gevallen eist de bank waar je een hypotheek afsluit een taxatierapport dat is opgesteld door een erkende taxateur. Zo'n taxatierapport in Zwolle willen wij graag voor je verzorgen. Het enige wat jij daarvoor hoeft te doen is op de button hieronder te drukken en een paar gegevens in te vullen om een offerte op te vragen. 

De rest doen wij!

Taxatie Offerte Woning in Zwolle Aanvragen


Over de schrijver
In 2009 is Meindert afgestudeerd als makelaar/taxateur en is sindsdien ingeschreven in de erkende registers. Hij verzorgt al bijna 14 jaar NWWI (Nederlands Woningwaarde Instituut) gevalideerde taxatierapporten en is sinds 2016 toegetreden tot het nieuwe kwaliteitsregister NRVT. (Nederlands Regis
Reactie plaatsen